^ Нагоре

Крил масло – здраве от океана

25.04.2012
Крил масло – здраве от океана

 

Крил маслото, което се извлича от едноименните ракообразни, е един от най-богатите природни източници на Омега-3 мастни киселини. То има три много важни клинично доказани свойства: поддържа функциите на сърдечно-съдовата система и ставите. Облекчава симптомите на ПМС. Има антиоксидантно действие.

Krill Oil (Крил масло) е известно с уникалното си съдържание на  мастни киселини и антиоксиданти. Маслото от крил включва в мастния си профил не само Екозапентаенова(EPA) и  Докозахексаенова(DHA), изключително важните есенциални Омега-3 мастни киселини, но и омега-6 и 9 и фосфолипиди. На какво се дължи това необикновено богато на полезни вещества съдържание. 

Крилът е зоопланктон – дълголетник. Може да живее до 10 години в студените океански води около Антартида. Крилът се въди в гигантски количества и служи за храна на много други морски обитатели. През деня крилът се крие в дълбините, а нощем изплува на рояци към повърхността, за да пасе фитопланктон.

Маслото от крил се извлича от тези ракообразни и се продава като хранителна добавка с все по-нарастваща популярност, заради изключително полезния му състав. 

Омега-3 мастни киселини са необходими за нашето здраве и красотата, стимулират метаболизма, изострят паметта. Укрепват ставите, подобряват функцииите на сърдечно-съдовата система. 

Другата причина Крил маслото да става все по-популярно е съдържащият се в него антиоксидант -  астаксантин. Астаксантин притежава способността да защитава очите, мозъка и централната нервна система от свободните радикали.

Крил маслото въздейства положително върху липидния баланс в организма. В експериментално проучване на 120 души са разделени на две групи.  Хората от първата група, които употребявали масло от крил, намалили нивата на LDL (лош холестерол) с 34% и увеличили HDL добрия холестерол с 43.5% в сравнение с пациентите, на които било давано плацебо. Актуални изследвания показват, че маслото от крил може да спомогне за намаляване на симптомите на предменструалния синдром (ПМС), както и да облегчи проблеми в ставите. Проучване на норвежки учени е  установило още, че крил маслото е особено ефикасно и срещу колит. „Хората, чиято диета е богата на масло от крил или го приемат като хранителна добавка, са предпазени от колит, без да има странични ефекти”, казва ръководителят на изследването д-р Торе Гримстад, от Медицинския университет в Берген (Норвегия). 

Крил масло, произведено от Nature’s Way Products, Inc., USA, може да закупите още сега от www.marulka.com/. Заредете се със здраве от океана. 

 

Обратно към всички статии